Узагальнена інформація щодо проведення профілактичних заходів жорстокого поводження з дітьми з боку педагогів під час освітнього процесу у загальноосвітніх навчальних закладах Броварського району

На виконання заходів Національного плану дій «Стоп насильство», районної програми виховної роботи з учнями навчальних закладів району на 2017-2018 роки, плану роботи департаменту освіти і науки України, плану роботи навчально-методичного центру психологічної служби відділу освіти Броварської РДА з 14 по 21 березня 2018 року у загальноосвітніх навчальних закладах Броварського району відбулися наступні заходи щодо профілактики жорстокого поводження з дітьми з боку педагогів під час освітнього процесу.

Педагогічні та інші працівники загальноосвітніх навчальних закладів ознайомлені з нормативно-правовими державними документами.

Оформлено куточки з охорони прав та законних інтересів дітей:

«Права дитини», «Конвенція ООН про права дитини», «Знай свої права», «Інформаційний стенд» та бюлетені для батьків і дітей.

Організовано роботу «Скриньки довіри», що стало достатньо дієвим засобом у вирішенні проблемних ситуацій.

В кожному з навчальних закладів психологічними проведено батьківські збори на тему щодо запобігання жорстокому поводженню з дітьми. Проведено конференцію «Взаємодія школи і сім’ї в навчанні, вихованні та розвитку дитини». Прослідковуються заходи спрямовані на запобігання жорстокості та насиллю в дитячому середовищі і в планах роботи класних керівників. Індивідуальна робота з учнями та батьками, індивідуальні бесіди психолога. Організована робота щодо захисту дітей та профілактики жорстокого поводження з ними та насильства над дітьми на нарадах при директору.

Психологами та соціальними педагогами проведено по закладам просвітницьку роботу. Відбулися засідання круглих столів та семінарів-практикумів на тему «Профілактика професійного вигорання методами АРТ-терапії» з метою психологічного розвантаження та забезпечення емоційної стабільності, тренінг для вчителів «Умійте керувати своїми емоціями – бо Ви старші», «Толерантність», «Етика педагога та обов’язок захисту прав дітей, попередження випадків жорстокого поводження в учнівському середовищі», заняття з елементами тренінгу «Вчитель – учень, учень – вчитель», інформаційна лекція з використанням мультимедійної презентації «Конфлікт у педагогічній взаємодії», тренінг «Культура взаємин з дітьми», семінар-практикум «Вербальне насильство, як загроза психічному та психологічному здоров’ю дитини», засідання круглого столу «Зупинити насилля над дітьми – справа професійної гідності» та обговорення листа № 1/9-133 від 05.03.2018. Регулярно функціонує психолого-педагогічний консиліум.

З учнями шкіл проведено анонімні анкетування-опитування, тренінги, перегляд відеофільмів, роликів та презентацій на тему «Молодь проти насильства», «Культура поведінки учнів під час освітнього процесу», перегляд відео кліпів «Учні проти жорстокого поводження в школі», «Станція призначення життя», «Цирк метеликів», Перегляд мультфільмів «Кіко і рука», «Розкажи дорослому, якому довіряєш», «GADKY». Було організовано конкурс плакатів «СТОП насильству» та дитячих малюнків і фоторобіт.

Профілактично-просвітницька робота в школі «Насильство. Як вміти себе захистити». Організація лекторію для батьків, вчителів, учнів. На шкільних сайтах розміщено інформацію для батьків : «Безпека дітей в інтернеті», «Безпека життєдіяльності», «Електронний банер Національної дитячої «гарячої лінії»», «Попередження про небезпечні ігри підлітків». Поновлено куточки психологічної служби інформацією про насильство та куточки про права дитини по класах і на молодшій ланці. В шкільних бібліотеках організовано виставку літератури про права дітей.

Кiлькiсть переглядiв: 106

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.